Identification of Six Sigma Methodology in Fisheries Production Process Can Improve Product Quality Based on Blue Economic Prospectives

Main Article Content

Muhammad Alva Roby
Toto Iswanto

Abstract

The achievement of national fisheries production of 18.5 million tons until the third quarter of 2023 reflects the great potential that Indonesia has in optimizing the use of its marine resources. The blue economy approach offers a sustainable growth model, utilizing marine resources wisely to improve human welfare without damaging the marine ecosystem. This study aims to identify how the Six Sigma methodology in the fisheries production process can improve product quality based on the prospective blue economy at PT. XYZ, a crab processing company in Sidoarjo, East Java. The main objective of this study is to evaluate the impact of Six Sigma implementation on product quality and the company's operational efficiency. The research methods used include case studies, analysis of production data and defect rates, and interviews with company management. The results of the study showed a significant increase in product quality, with a decrease in the defect rate from an average of 3.40% before implementation to 1.68% after implementation.

Article Details

Section
Articles

References

Ashari, T. A., & Nugroho, Y. A. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Dengan Menggunakan Metode Six Sigma dan Kaizen (Studi Kasus: PT XYZ). Jurnal Cakrawala Ilmiah, 1(10), 2505-2515.

Aulawi, H., & Maulana, I. T. (2019). Pengendalian Kualitas Produksi dengan Menggunakan Metode Six Sigma. Jurnal Kalibrasi, 17(2), 69-77.

Gasperz, V. (2003). Total Quality Management. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka.

Hutajulu, H., Marlianingrum, P. R., Lobo, A. N., & Haryati, K. (2021). Analisis Tekno Ekonomi Pemanfaatan Limbah Tuna Berbasis Ekonomi Biru Di Kota Jaya Pura. Jurnal Ekobis: Ekonomi, Bisnis & Manajemen, 11(1), 17-29.

Ilma, A. F. (2017). Blue Economy: Kesimbangan Perspektif Ekonomi dan Lingkungan. Jurnal Ilmu Ekonomi Dan Pembangunan, 14(1).

Indonesia.go.id. (2024, Januari 2024). Genjot Produksi Perikanan Via Ekonomi Biru. (Portal Informasi Indonesia) Dipetik Maret 28, 2024, dari Portal Informasi Indonesia: https://www.indonesia.go.id/kategori/editorial/7880/genjot-produksi-perikanan-via-ekonomi-biru?lang=1

Muhammad, K., Winarso, K., & Lumintu, I. (2020). Peningkatan Kualitas Produk dan Minimasi Pemborosan Dengan Mengunakan Pendekatan Six Sigma Pada Perusahaan Pakan Ternak. Jurnal Sains, Teknologi dan Industri, 17(2), 73-80.

Musa, N. A., & Suseno. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produksi Ikan Dengan Metode Six Sigma Untuk Mengurangi Jumlah Cacat Produk. Jurnal Ilmiah Teknik Mesin, Elektro dan Komputer, 2(1), 102-111.

Octavia, X. (2022). Penerapan Lean Six Sigma pada Penerapan Supply Chain Management Perusahaan Samsung. Prosiding Seminar Nasional Ekonomi-Bisni, (hal. 100-111).

Pande, N., & Cavanagh, R. R. (2002). The Six Sigma Way Bagaimana GE, Motorola & Perusahaan Terkenal Lainnya Mengasah Kinerja Mereka. Yogyakarta: ANDI.

Pangastuti, P. A., Zahila, F., & Satoto, H. F. (2022). Optimasi Kualitas Produk Dan Efisiensi Produksi Dengan Metode Six Sigma Di Pt. Sumber Rubberindo Jaya. JUSTI (Jurnal Sistem Dan Teknik Industri), 3(4), 486-493.

Pauli, G. (2010). Blue Economy-10 Years, 100 Innovations, 100 Million Jobs. New Mexico: Paradigm-Pubs.

Rismantia, P., & Setiafindari, W. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Pada Pengolahan Minyak Kelapa Sawit Dengan Metode Six Sigma Pada PT Suryabumi Agrolanggeng. Jurnal Ilmiah Teknik Mesin, Elektro dan Komputer, 2(2), 91-100.

Saftriani, D., Nugraha, K. A., & Irmawati, A. (2023). Analisis Penerapan Six Sigma Dalam Pengendalian Kualitas Green Supply Chain Penyaluran Minyak Solar. Sebatik, 27(2), 525-534.

Setyawati, L. R., Hadistian, Cahya, D. D., Marsetio, Novarianti, A. D., & Said, B. D. (2021). Implementasi Konsep Ekonomi Biru Dalam Pembangunan Masyarakat Pesisir Di Kota Sabang. Jurnal Education and Development Institut Pendidikan Tapanuli Selatan, 9(4), 178-185.